Вакцинація – надійний та безальтернативний засіб профілактики більшості інфекційних захворювань

  • 156

У Галицькій територіальній громаді, у селі Мединя, спеціалістами Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проведено роботу у пункті щеплення та в Міжрегіональному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

Спеціалістами мікробіологічної лабораторії Рогатинського відділу, у складі завідувача лабораторії Лариси Череповської та фельдшер-лаборанта Ірини Куцої, здійснено відбір біоматеріалу від дітей та працівників закладу для подальшого профілактичного дослідження на дифтерію. Дані профілактичні заходи проводяться на виконання наказу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» №96 від 06.10.2022 «Про організацію проведення епідеміологічного нагляду за дифтерією».

Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Джерело інфекції — хвора людина чи носій Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Всеволод Кушнірук, здійснив моніторинговий візит у пункт щеплення АЗПСМ с. Мединя. В ході моніторингового візиту оцінено дотримання вимог «холодового ланцюга» при транспортуванні та зберіганні імунобіологічних препаратів, перевірено терміни придатності вакцин, їх кількість. Звернено увагу на дотримання вимог інфекційного контролю у пункті щеплення. Дотримання вимог транспортування, зберігання вакцини, інфекційного контролю та володіння технікою проведення щеплень, а також організаційні заходи, гарантують населенню якісне надання медичних послуг у сфері імунопрофілактики. Після закінчення моніторингового візиту медичним працівникам АЗПСМ с. Мединя надано рекомендації щодо вдосконалення роботи при організації вакцинації.

Вакцинація – надійний та безальтернативний засіб профілактики більшості інфекційних захворювань.

Фото без опису