Основне про умовно-патогенну мікрофлору людини

  • 115

Організм людини містить багато природних засобів захисту проти більшості  патогенних мікроорганізмів у вигляді імунної системи.  Але існують  умовно-патогенні, а іноді  навіть і «корисні»  бактерії, які  живуть в організмі здорової людини як нормальна флора доволі тривалий час ніяк не проявляють себе і не створюють  жодних проблем.

 До такої умовно-патогенної мікрофлори відносяться:   

  • лакто- і біфідобактерії, кишкова паличка, ентерококи, які знаходяться в кишківнику і допомагають в процесах травлення;
  •  епідермальний стафілокок, який захищає нашу шкіру та слизові оболонки; 
  •  дифтероїди, пневмококи, гемофільні палички та ін.  – звичайні «жителі» ротової порожнини, зіва.

                 Проте, якщо імунну систему ушкоджено будь-яким чином  (перевтома, стрес,  порушення режиму  харчування, довготривале перебування в закритих холодних приміщеннях - що  спостерігається  на територіях України, де ведуться активні  бойові  дії , а також  в результаті хіміотерапії,  при ураженні ВІЛ або використанні антибіотиків),  то деякі до того умовно-патогенні бактерії можуть  розмножитися і спричинити хворобу. У здорових людей, як правило, спостерігається формування бактеріоносійства.

             При цьому збудниками інфекційного процесу можуть бути як представники власної мікрофлори організму, так і умовно-патогенної  мікрофлори, що потрапляє у нього ззовні (недоброякісна вода, продукти харчування, порушення правил особистої гігієни, режиму провітрювання приміщень).  

    З метою профілактики захворювань, викликаних патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами  необхідно дотримуватись певних правил, направлених на зміцнення імунітету:

  •  Вживання  доброякісної  води,  їжі, достатньої кількості свіжих фруктів та овочів,
  • Дотримання правил особистої гігієни;
  • Достатнє перебування на свіжому повітрі;
  • Дотримання режиму відпочинку, емоційне розвантаження;

При лікуванні антибіотиками  приймати про біотичні препарати.