Сальмонельоз – небезпека для людини

  • 387

Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом – від людини-носія сальмонел. Збудник сальмонельозу – бактерія роду Salmonella – уражає переважно травну систему людини.

Фото без опису

Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 3 місяців, у кормах тварин — до 1,5 року, у м'ясі та яйцях — до 7 місяців,  у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до 2 років.

Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплаваюча (качки, гуси).

Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.

 

Профілактика сальмонельозу:

* дотримуватися правил особистої гігієни при приготуванні та вживанні їжі;

* вживати лише безпечну воду (бутельовану або охолоджену кип’ячену воду);

* вживати продукти лише після термічної обробки (наприклад, пастеризоване молоко);

* мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо, у разі споживання їх у сирому вигляді;

* створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих, убезпечити їжу та напої від впливу комах і гризунів. Інкубаційний період сальмонельозу становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб).

* Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль та запаморочення. Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея.

* Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

 

Для виявлення цієї інфекції слід звернутися до інфекціоніста. За характерними симптомами лікар може поставити діагноз. Однак, щоб його підтвердити, пацієнт направляється на лабораторні дослідження. Це може бути бактеріологічний посів крові, калу, сечі, блювотних мас або серологічний метод для виявлення специфічних антитіл в крові. Також призначаються:

* загальний аналіз крові та сечі;

* копрограмма;

* інші дослідження для оцінки стану органів і систем: УЗД, рентгенографія тощо;

* біохімія крові.

 

Аналізи на сальмонельоз обов'язково потрібно зробити до початку лікування антибіотиками

 

Антибіотикограма, визначення чутливості до протимікробних засобів ефективно та кваліфіковано проводить мікробіологічна лабораторія Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за адресою м. Рогатн, вул. Галицька 95.

 

Фельдшер- лаборант мікробіологічної лабораторії рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Демків Н.І.