Громадські роботи - допомога у благоустрою громад

  • 380

     Одним з напрямків діяльності Івано-Франківського районного сектору №2 філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області відповідно до ст.13 Кримінально-виконавчого кодексу України є виконання покарання у виді громадських робіт. Також, у відповідності до Кодексу України про адміністративні правопорушення громадські роботи можна отримати за дрібне хуліганство; вчинення домашнього насильства; розпивання пива, слабоалкогольних, алкогольних напоїв у заборонених законом місцях та інш.

    Строки призначених громадських робіт за злочини, передбачені Кримінальним кодексом становлять від 60 до 240 годин, а за адміністративні правопорушення- від 20 до 60 годин. Виконуються не більше ніж чотири години на день, а неповнолітніми - дві години на день. Слід зазначити, що особи засуджені та адміністративно  покарані до громадських робіт можуть виконувати будь-яку роботу, не пов’язану із шкідливим виробництвом, ризиком для життя та здоров’я, та яка не потребує спеціальної підготовки чи кваліфікації, безоплатно у вільний від основної роботи чи навчання час.

У громадськості може скластися думка, що громадські роботи - це символічна форма несення відповідальності за вчинення злочину чи правопорушення, але насправді це особлива форма впливу на процес виправлення та самодисципліну особи. Виховними чинниками даного покарання є публічність при застосуванні такого покарання( особливо у невеликих населенних пунктах), де зв’язки між громадянами мають високу ступінь гласності. 

     Починаючи з 2021 року, кількість засуджених та адмінпокараних до громадських робіт збільшується.

За 2021 рік та 4 місяці 2022 року  призначено судами 6350 годин громадських робіт. Об’єкти, на яких особи відбувають дані роботи , визначаються органами місцевого самоврядування та власником підприємства, організації і погоджуються з органом пробаці. В селах та містах  наших громад в ході виконання громадських робіт впорядковано меморіальні пам’ятники  та кладовища, фізкультурно-спортивні об’єкти, дитячі майданчики, здійснено підсипання доріг у зимовий період та прибирання та обкошування придорожніх смуг.

      За ухилення від відбування покарання передбачений арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років, за ухилення  від адміністративного стягнення – штраф або арешт .

        За цей час  даний вид покарання довів свою ефективність, доцільність та користь суспільству.

 

Фото без опису

 

                                     Оксана СОБЕЦЬКА

                                     Начальник Івано-Франківського районного сектору №2

                                     філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області

                                     підполковник внутрішньої служби