Офіційний коментар з приводу публікації депутата обласної ради Аріни Сивак щодо відкритого листа депутатів міської ради до голови Галицької територіальної громади

  • 297

У відкритому листі депутати міської ради піднімають питання про порушення міською радою права редакції газети «Галицьке слово» на оренду приміщення, в якому вона знаходиться.

Відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» редакція даної газети пройшла процес роздержавлення, змінивши організаційно-правову форму господарювання з комунального ЗМІ на ТзОВ «Редакція газети «Галицьке слово» (приватна форма власності).

Процес реформування передбачав право реформованих ЗМІ на отримання не менш, ніж на 15 років, в оренду приміщень, в яких вони розміщувалися, з розміром орендної плати як для бюджетних установ.

Однак, протягом 2017-2019 років передача в оренду даних приміщень не була здійснена з врахуванням вищезазначеного Закону.

З 01.02.2020 року вступив у дію Закон України «Про оренду державного та комунального майна», який змінив підходи до передачі майна в оренду. Виходячи з норм даного Закону та Порядку передачі майна в оренду, затвердженого КМУ, ТзОВ «Редакція газети «Галицьке слово» має право отримати в оренду приміщення лише ПІСЛЯ ПРОВЕДЕННЯ АУКЦІОНУ, оскільки є суб’єктом господарювання і не включено в Реєстр неприбуткових організацій і установ, які мають право на пільгове отримання майна в оренду.

Після проведення аналізу ефективності використання об’єктів комунальної власності міська рада впродовж 2021-2022 років інформувала (листи від 07.07.21 №02.2-14/1561, від 28.04.2022 №02.1-18/783) директора ТзОВ «Редакція газети «Галицьке слово» Володимира Теслюка про порядок отримання в оренду даного приміщення на законних підставах. Проте ніяких дій для отримання даного нерухомого майна в оренду зі сторони Володимира Теслюка здійснено не було, також при цьому жодна проплата за користування приміщенням у центрі міста не здійснювалася.

Таким чином, міська рада, яка намагається узаконити підстави перебування зазначеного орендаря в даному приміщенні та діє в межах чинного законодавства, не вважає свої дії тиском на редакцію газети і наступом на свободу слова.

ГАЛИЦЬКА МІСЬКА РАДА ЗАВЖДИ ГОТОВА ДО РЕЗУЛЬТАТИВНОГО ДІЛОГУ ТА КОНСТРУКТИВНОЇ СПІВПРАЦІ!

Фото без опису