Реєстрація шлюбу в умовах воєнного стану

  • 253

Відповідно до частини 2 статті 32 Сімейного Кодексу України державна реєстрація шлюбу за скороченою процедурою (в день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом 1 місяця) проводиться з причини наявності загрози життю нареченої або нареченого з дозволу керівника органу ДРАЦС.

Підтверджуючими документом для скорочення місячного строку реєстрації шлюбу є Мобілізаційне розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки та Повідомлення територіального центру комплектування та соціальної підтримки керівнику підприємства (установи) (копія документів додається).

Якщо наречені не можуть з’явитися з поважної причини для проведення державної реєстрації шлюбу у встановлений день, строк такої реєстрації переноситься за їх письмовою заявою на інший день.

У такому разі строк перенесення державної реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року від дня подання відповідної заяви.

Якщо наречені не з’явилися для проведення державної реєстрації шлюбу і не повідомили про причину неявки протягом трьох місяців з дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.

Водночас роз’яснюємо, що для державної реєстрації шлюбу жінка та чоловік повинні особисто подати спільну заяву за встановленою формою до будь-якого відділу ДРАЦС та до виконавчого органу сільської, селищної і міської (крім міст обласного значення) ради за їх вибором.

При поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред'явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).