Відповідальність за непостановку на облік у військовому комісаріаті

  • 314

У кожен громадянина відповідно до Конституції України та Законів України  має обов'язок захищати свою країну, її недоторканність і цілісність території. Для підготовки Збройних сил України законом встановлює військовий обов'язок.

Також, жінки, віком з 18 по 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Даний обов'язок включає наступні дії:

  • підготовка осіб до військової служби;
  • приписка до ділянок призову;
  • прийняття на службу (призов/контракт);
  • проходження такої служби;
  • перебування в запасі;
  • військовий резерв;
  • військовий облік.

 

Так, якщо людина прибула на нове місце проживання, вона зобов'язана повідомити про це комісаріат (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки), в якому перебуває на обліку. Те ж саме стосується змін сімейного стану, стану здоров'я, місця навчання.

У разі якщо метою переїзду є зміна місця проживання або відрядження, навчання, відпустка тривалістю понад 3 місяці, призовник зобов'язаний з'явитися в комісаріат і знятися з обліку для постановки на облік за новим місцем проживання протягом одного тижня.

За порушення правил і ухилення від обліку в РВК можливі такі наслідки:

  • оголошення в розшук, затримання і примусова доставка поліцією до військового комісаріату
  • притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності за ухилення від військового обов’язку

Статтею 210 КУпАП за порушення правил і ухилення від обліку у військовому комісаріаті передбачає притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом року вчинення вищезазначеного порушення, штраф від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч. 1 статті 337 кримінального кодексу України ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, - карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Крім цього слід зазначити що КУпАП передбачає окремі штрафи на посадових осіб органів влади, керівників підприємств, організацій, установ, які своєчасно не повідомили в військкомат інформацію про наявність потенційних призовників.

Фото без опису