На вшанування пам'яті о. Рудольфа Моха буде відновлено резиденцію в с. Курипів

  • 441

"Кожна громада, яка в ній проживає, несе відповідальність за ту культурну, історичну спадщину, яка є на її території. Наше завдання зберегти пам'ять про ці надбання, а також повернути з забуття імена земляків, постаті яких були знаковими для Галича. Одним з таких громадських діячів був о.Рудольф Мох, 130-річчя з дня смерті якого відзначаємо сьогодні",- наголосив сьогодні на нараді з представниками духовенства та галузі культури міський голова Олег Кантор.

Іванна Сорочинська, в.о. директора КЗ «Галицька публічна бібліотека», підготувала для присутніх біографічну довідку, а також інформацію про просвітницьку, літературну діяльність священника УГКЦ о.Р.Моха, його роль в національному русі та боротьбі за тверезий спосіб життя на наших теренах.

Заступник міського голови Вікторія Дебенко зазначила, що одним із кроків по вшануванню пам’яті нашого славного попередника буде реалізація проєкту під назвою "Реконструкція помешкання Рудольфа Моха, видатної особистості Галичини, для пластової оселі". На це передбачено фінансування в розмірі 350 тис грн з обласного бюджету та 150 тис грн - з міського. У колишній резиденції священника в с.Курипів буде створено музейну кімнату та приміщення для пластового осередку.

Присутні на нараді голова сакральної комісії Івано-Франківської митрополії УГКЦ о. Євген Андрухів та декан Галицький УГКЦ о.Ігор Броновський від імені духовенства підтримали даний проект, наголосивши, що це буде гідна пошана непересічної особистості, яка є прикладом поєднання служіння Богові і людям.

Пізніше на цвинтарі в с.Курипів відбулася панахида. Керівники громади, священники, представники пластового проводу та місцеві жителі спільно помолилися за упокій душі о.Рудольфа Моха.