Небезпека нітратів у воді

  • 266

Фото без опису

Впродовж останніх років відмічається забруднення грунтових вод та джерел індивідуального користування хімічними сполуками – нітратами, мінеральними та органічними добривами. Велику небезпеку несе забруднення води продуктами розпаду органічних речовин: аміаком, нітритами, нітратами. Вода питна забруднена нітратами, особливо небезпечна для дитячого організму та спричиняє захворюванню водо-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку.

Фактором передачі захворювання метгемоглобінемії може бути овочевий сік, молочна суміш, що готується на воді забрудненій нітратами.

Метгемоглобінемія - захворювання спричинене токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії) розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові.

З метою запобігання виникнення захворювання дітей на метгемоглобінемію Головним державним санітарним лікарем України видано Постанову від 17.05.2019р. № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей».

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, для запобігання виникнення метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку, забороняється вживання питної води з вмістом нітратів, що перевищує норму 50 мг/дм3.

Для запобігання виникнення отруєнь у дітей пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно:

- щорічно проводити ремонт, очищення від мулу, дезінфекцію споруд водокористування;

- не допускати забруднення водоносних горизонтів витоками нечистот з вигрібних, помийних ям, гноєсховищ та інших;

- заборонити внесення органічних та мінеральних добрив на відстані не менше 500м від джерел водозаборів, каптажованих джерел, криниць.

Оптимальним вирішення питання забезпечення доброякісною питною водою сільського населення є будівництво нових мереж централізованого водопостачання та розширення наявних у сільській місцевості.

Щоб бути впевненим у якості питної води, яку споживають діти до 3-х років, щодо наявності в ній нітратів, її можна безкоштовно дослідити в санітарно-гігієнічній лабораторії Рогатинського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».

 

Лікар із гігієни праці

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» М.І. Неїжмак