Сьогодні День пам'яті Героїв Крут

  • 451

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячної армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка в числі інших вела наступ на Українську народну республіку.

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито понад 250 осіб з української сторони. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їх тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Український радянський поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку студентів вірш «Пам'яті тридцяти».

У часи СРСР події під Крутами або замовчувалися, або обростала міфами і здогадками. В основному це звинувачення на адресу Центральної Ради і українського військового командування, які допустили загибель 300 юнкерів і студентів. Але жоден з істориків не написав про те, що бій під Крутами був перемогою, а не поразкою: ціною своїх життів юнкери, студенти і вільні козаки затримали наступ противника на два дні. Це дало можливість придушити в місті повстання більшовиків, не дати противнику з ходу захопити Київ, а також вчасно підписати мирний договір з Німеччиною та її союзниками.

Однак остаточно наступ більшовиків зупинити не вдалося. Скоро Центральна Рада змушена була евакуюватися з Києва. Але перед цим, 22 січня вона видала Четвертий Універсал, в якому повідомляла про створення незалежної української держави.

До 80-річчя подій під Крутами Нацбанк України випустив ювілейну монету номіналом в одну гривню. А в 2006 році на станції Крути відкрили Меморіал пам'яті героїв Крут.

Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут» № 15/07, який відзначається 29-го січня, був підписаний 15-го січня 2007-го року.

Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

Фото без опису