Увага - тонкий лід!

  • 310

Рятівники радять: якщо потрібно перейти замерзлу річку або озеро, краще це зробити на лижах. При цьому ризик провалитися під лід значно зменшується. Збираючись на скуте льодом водоймище, спершу знайдіть стежину або сліди. Якщо їх немає, наперед визначіть маршрут. Перевірте, чи немає підозрілих місць. Лід може бути тонким біля стоку води (наприклад, з ферми або фабрики), поблизу джерел, кущів, очеретів, під товстим шаром снігу, в місцях вмерзання водоростей.

У жодному випадку не перевіряйте його на міцність ударом ноги. Скористайтеся тростиною або товстою гілкою. Якщо після першого удару з'являється вода, терміново повертайтеся. При цьому перші кроки потрібно робити не відриваючи підошву від поверхні льоду.

Безпечним вважається лід (при умові, якщо температура повітря нижче від нуля) синюватого або зеленуватого відтінку завтовшки не менше 7 сантиметрів — для однієї людини, 15 сантиметрів — для групи (відстань між людьми повинна бути не менш 5 метрів), 35—55 сантиметрів — для вантажного автомобіля. Найміцніша крижина — голубого кольору, якщо ж вона сіра — це ознака присутності води в товщі льоду, відповідно, перебування на ньому надзвичайно небезпечне. Любителям зимової риболовлі необхідно знати, що не можна пробивати багато ополонок близько один від одної. Не слід збиратися великими групами в одному місці, ловити рибу біля вимоїн. Потрібно завжди мати біля себе міцний мотузок завдовжки 10—15 метрів. Не ходіть на водоймище самі, не залишайте там без нагляду дітей. Якщо ви все ж таки провалилися, розставте руки в сторони по краю крижини і кличте на допомогу. Не панікуйте, не робіть зайвих рухів. Постарайтеся, не обломлюючи краю, вибратися на лід, наповзаючи на нього грудьми і по черзі викидаючи ноги. Видершись, відкотіться від краю і повзіть в ту сторону звідки прийшли. Надаючи допомогу, пам'ятайте:

не можна підбігати до ополонки. Покладіть на лід лижі, дошку, фанеру, інші підручні засоби. Наближайтеся до потопаючого тільки повзучи, широко розставляючи руки. До самому краю не підповзайте. В нагоді вам можуть стати ремені, шарфи, жердини, санки. Якщо ви не один, схопіть один одного за ноги, ляжте на лід ланцюжком і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і не баріться — потерпілий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його на дно. Якщо у воді опинилася дитина, попросіть її розпластати руки на льоду і інтенсивно працювати ногами. Подавши засіб порятунку, тягніть на лід і повзіть з небезпечної зони. На березі укутайте потерпілого, щонайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, дайте сухий одяг та гарячого чаю.

 

Фото без опису