Фахівці та експерти назвали пріоритетні кроки, які підвищать рівень вакцинації проти COVID-19

  • 613

Для більш ефективного виконання Дорожньої карти вакцинації в Україні слід звернути увагу на ряд пріоритетних моментів: доступ населення до надійних джерел інформації про користь вакцинації та ризики й тяжкі наслідки захворюваності на COVID-19; максимальне долучення місцевої влади та громад до інформування пріоритетних груп стосовно вакцинації та покращення доступу до вакцин та послуг з вакцинації від COVID-19 для людей похилого віку; підвищення мотивації медиків та літнього населення до вакцинації від COVID-19.

Такими є підсумки круглого столу “Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні”, який відбувся у прес-центрі Українського кризового медіа-центру.

Станіслав Гаєвський, спеціаліст з імунізації, Бюро ВООЗ в Україні розповів про глобальні рекомендації ВООЗ у рамках вакцинації проти COVID-19. Зокрема, за його словами, на останній 74-й сесії ВАОЗ сформували основні цілі вакцинації — до кінця 2021 року має бути вакциновано близько 40% населення кожної країни, а до середини 2022 року — 70% населення кожної країни. Пріоритетними для вакцинації є категорія людей похилого віку. Адже за даними ВООЗ близько 80% померлих від COVID-19 — це люди віком понад 60 років. Окрім покращення загального відсотка вакцинованих, треба підвищувати рівень вакцинації серед пріоритетних груп. Треба залучити до координації цього процесу керівників громад. Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації Центру громадського здоров’я та Радник Міністра охорони здоров’я з питань імунізації на громадських засадах розповів, що Україна перетнула чергову психологічну межу в 10 млн вакцинованих двома дозами українців. Загалом провели всього вже 23 мільйони щеплень. В Україні всього діє понад 3 300 пунктів вакцинації, які співпрацюють з НСЗУ. При цих пунктах є мобільні бригади. За кількістю проведених щеплень в регіонах України лідирує місто Київ. В цілому у світі Україна займає 44 місце. Далі обговорили ситуацію із захворюваності на COVID-19 в Київській області. Адже цей круглий стіл був вже 25-м, і присвяченим саме Київщині. Учасники круглого столу наголосили на критичній ролі надійних джерел інформації про користь вакцинації та ризики й тяжкі наслідки захворюваності на COVID-19. А також наголосили на важливості проактивного долучення місцевої влади та громад Київщини до проведення вакцинації від COVID-19 і надання інформації, що ґрунтується на доказовій медицині, для пріоритетних груп із фокусом на людей літнього віку.

Відео круглого столу  доступне за посиланням