Ризики нелегальної трудової міграції

  • 631

 

21 жовтня 2021 року Галицькою районною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості проведено семінар на тему «Ризики нелегальної трудової міграції»,  приурочений до Європейського у Дня протидії торгівлі людьми.

В заході взяли участь соціальні партнери служби зайнятості, а саме: Оксана Пашинська – відповідальна за протидію торгівлі людьми в Івано-Франківській районній державній адміністрації, Оксана Сабецька – начальник Івано-Франківського районного сектору №2 філії ДУ «Центр пробації в Івано-Франківській області, Ольга Гелемей - головний юрист Галицького бюро правової допомоги  Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД, Тетяна Щурик – старший інспектор відділу соціальних послуг Галицької міської ради.

Директор районної філії Наталія Мацьків розпочала семінар та наголосила, що служба зайнятості є однією зі структур, яка відіграє важливу роль у запобіганні й протидії торгівлі людьми, сприяє підвищенню обізнаності тих, хто шукає високого заробітку за кордоном.

Фахівець з профорієнтації районної філії Майя Лашків за допомогою презентації розглянула питання, пов’язані з процесами міграції громадян в Україні, за кордон та їх працевлаштуванням. Звернено увагу на проблеми нелегальної трудової міграції, їх масштаби, ситуації, в які потрапляють люди, що можуть призвести до самої торгівлі людьми через нелегальний виїзд за межі України.

О.Пашинська зауважила, що існує ризик потрапити  в трудове рабство не лише за межами держави, а й у межах нашого регіону, адже вони часто стикаються у своїй практиці з такими випадками, та розповіла яким чином потрібно діяти, аби не стати жертвою шахраїв та сучасних работорговців.

Про діяльність консульських установ міжнародних організацій, номери телефонів гарячих ліній повідомила Т.Щурик та наголосила, що ні в якому випадку не віддавати своїх особистих документів, а при найменших сумнівах, звертатись до поліції або посольств України в тій чи іншій державі за допомогою.

О.Гелемей інформувала про законодавство України у сфері працевлаштування за кордоном, переваги легального працевлаштування та правовий захист громадян.

О.Сабецька  ознайомила з механізмами діяльності злочинних формувань у сфері торгівлі людьми. Особи, які перебувають на обліку в секторі та засудженні до покарань, що не пов’язані з позбавленням волі, здебільшого непрацюючі, тому працівники сектору систематично проводять з ними профілактичні бесіди на актуальну тему.

Семінар пройшов у теплій атмосфері. Для учасників, яких цікавила тема працевлаштування за кордоном, надавались індивідуальні консультації та роздатковий матеріал.

Фото без опису

Фото без опису