Громади Прикарпаття продовжують розвивати міжмуніципальне співробітництво

  • 629

Команда ULEAD з Європою в Івано-Франківській області вже тривалий час працює з територіальними громадами Івано-Франківщини в напрямку розвитку міжмуніципального співробітництва. Нещодавно відбулася онлайн-консультація для представників Галицької, Дубовецької, Більшівцівської та Бурштинської територіальних громад.

Фото без опису

Максим Чопей, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування, обговорив з фахівцями громад потенційний договір міжмуніципального співробітництва, ініціатором якого виступає Галицька громада, щодо діяльності Інклюзивно-ресурсного Центру.

Установа діє на території Галицької громади, яка після ліквідації району, увійшла в число його засновників. Послугами Центру користуються жителі чотирьох громад – Галицької, Дубовецької, Більшівцівської та Бурштинської.

Інклюзивно-ресурсний центр надає навчальні, методичні, психолого-консультаційні та освітньо-реабілітаційні послуги в галузі інклюзивної освіти дітям від 2 до 18-ти років. Також вони надають висновки, без яких діти з особливим освітніми потребами не могли б відвідувати садочки та школи.

Фото без опису

«Переваги укладення договору міжмуніципального співробітництва очевидні. Іншим громадам не буде потрібно утворювати такі Центри та утримувати педагогів, до яких є низка кваліфікаційних вимог. Ми хочемо з територіальними громадами укласти такий договір, щоб налагодити якісне надання послуг у сфері інклюзивної освіти» – наголосила Вікторія Дебенко, заступниця голови Галицької міської ради.

За словами Максима Чопея, налагодження співпраці у сфері інклюзивної освіти важливий напрямок у роботі громад Прикарпаття.

«Наявний досвід взаємодії між цими громадами відображає важливість використання інструментів міжмуніципального співробітництва для подальшого налагодження надання якісних послуг у сфері інклюзивної освіти. Поки що в Україні дуже мало прикладів співпраці громад у такому напрямку», – підкреслив Максим Чопей