До відома громадян України, які перетинають кордон з Російською Федерацією або Республікою Білорусь

  • 820

Громадяни України, які збираються здійснити візит до Російської Федерації або Республіки Білорусь, перебувають перед правовим та юридичним захистом своєї країни – України.

У випадку посягань іноземними спецслужбами або правоохоронними органами на здоров’я і свободу громадян України і членів їх сімей з метою залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України, Консульський відділ Посольства України в РФ, РБ та Служба безпеки України гарантують захист і допомогу.

Підставою для звернення до Дипломатичного представництва чи Консульської установи в РФ або РБ та Служби безпеки України є:

  • затримання;
  • негуманне поводження;
  • фізичний та психологічний тиск на особу з боку з боку правоохоронних органів РФ або РБ та окремих осіб;
  • спонукання до негласного співробітництва з іноземними спецслужбами для проведення розвідувально-підривної роботи проти України;
  • збір інформації про ситуацію в Україні.

Громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно звернувся до СБ України.

Для оптимізації реагування дипломатичної чи консульської установи України, на можливі порушення прав громадян України і прав членів їх сімей, необхідно стати на консульський облік у відповідній консульській установі.

Гаряча лінія Консульського відділу Посольства України в РФ:

+7819 768 77 96

Електронна пошта: emb_ru@mfa.gov.ua

Гаряча лінія Консульського відділу Посольства України в РБ

375 17 283 19 58

375 17 283 19 59

Електронна пошта: gc_by@mfa.gov.ua

 

«Лінія довіри» Управління СБУ в Івано-Франківській області:

(0342) 52 22 95

Електронна пошта: usbu_ivf@ssu.gov.ua

 

Фото без опису