Правила поведінки на воді

  • 490

Поведінка на воді (пам'ятка для населення)

 

ШАНОВНІ

жителі Галицької міської територіальної громади !

 

     Відділ цивільного захисту, мобілізаційної, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради звертається до всіх жителів громади з проханням дотримуватись елементарних правил безпечного поводження на воді.

      Усім відомо, що вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією.

 

 

   Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.

 

    Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах; купаючись на “дикому пляжі” чи у незнайомому місці – не пірнайте з берега, гірки, дерева; у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; купатися краще там, де є рятувальні служби; особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді непередбачувана; до плавок потрібно прикріпляти шпильку, якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів; утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

 

    Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися. Навіть коли перекинувся, він і тоді ще певний час тримається на воді, отже, треба зберігати спокій, і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого, допомогти вплав одночасно кільком людям неможливо. Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, і з самовпененістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

 

    Будьте дуже обережні під час відпочинку на воді, щоб він був для Вас і Ваших дітей безпечним, весь час суворо дотримуйтеся порад рятувальників!

 

Як уникнути трагедії на воді:

Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці.

Уникайте води зі швидкою течією.

Не заходьте у воду напідпитку.

У воду треба входити поволі, обережно, шукаючи дно ногою.

Купатися ліпше там, де є рятувальні служби.

Особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді непередбачувана.

Утримуйтесь від далеких запливів: переохолодження — головна причина трагічних випадків.

 

Як врятувати людину, яка тоне:

Насамперед, витягніть потерпілого на берег, покладіть на спину, очистіть дихальні шляхи.

Зробіть врятованому два повільні вдихи «рот у рот».

Зробіть 6-10 поштовхів руками під грудиною.

Знову прочистіть дихальні шляхи й повторіть два вдихи.

Обов’язково слідкуйте за пульсом постраждалого, перевіряйте його не менше 10 секунд, якщо пульсу немає — робіть непрямий масаж серця.

Постраждалий отямився — не дозволяйте йому тут же підвестися, хай почне дихати як слід.

У будь-якому випадку, врятованому необхідна медична допомога, тому, якщо є така можливість, викличте «Швидку допомогу».