Посилення відповідальності за рубку дерев в межах населених пунктів!

  • 4346

    Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень, який посилює відповідальність за рубку дерев в межах населених пунктів!

«Штраф за знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників на об’єктах благоустрою у сфері зеленого господарства населених пунктів (ст.153 КУпАП) підвищується до 1700 – 3400 гривень для громадян та 5100-8500 гривень для посадових осіб.

     Кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу регламентується ст. 246 Кримінального кодексу України, а саме незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.
    Істотною шкодою вважається така шкода, яка у 20 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.
Вчинення цього злочину повторно або за попередньою змовою групою осіб, -карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
Вищевказані дії, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, - караються штрафом від 1500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
Якщо злочином було спричинено тяжкі наслідки, він карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.
Тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у 60 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Даний злочин відноситься до категорії тяжких злочинів.

Фото без опису

Відділ  « Галицьке бюро правової допомоги»

м. Галич, вул. площа Волі, 1.

Номери тел: (067) 981-92-90; (03431) 2-10-50.